100 Mijl: klassieke race in nieuw jasje

17 mei 2019 - Op 6 en 7 september 2019 organiseert de Jachtclub Scheveningen de 100 Mijl Bruine Bank Race. Na een aantal jaren vanuit IJmuiden te zijn georganiseerd door de stichting Shorthanded.nl in samenwerking met de YSY, verhuist het evenement naar Scheveningen.

In 1951 werd een nieuwe wedstrijd geboren en wel de 100-mijl race, ook wel de Bruine Bank Race genoemd, van Hoek van Holland, rond een uitlegger op de Bruine Bank naar IJmuiden. De bedoeling van deze aanvankelijk jaarlijks terugkerende wedstrijd was het stimuleren van de zeezeilwedstrijdsport in Nederland en tevens om deelnemers de kwalificatie voor het lidmaatschap van de Noordzee Club (!) te laten verkrijgen. Vandaar dat deze wedstrijd ook wel eens de ‘kinderkamerrace’ werd genoemd. (uit: W.P. Coolhaas, Wedstrijdzeilen op Zee).

Lezend door Coolhaas’ "Wedstrijdzeilen op Zee", kwam de stichting Shorthanded.nl op deze race terecht en ze vonden het onbegrijpelijk dat zo’n simpele klassieker niet meer bestaat. Besloten werd om deze race nieuw leven in te blazen.

De 100 Mijl is in de Shorthanded opzet een Doublehanded gevaren race onder ORC/IRC (monohulls). De Bruine Bank Race
start in september 2019 en heeft een lengte van ongeveer 100 mijl. De start is in Scheveningen en de baan wordt later bekend gemaakt.
De volgorde van ronden is door de deelnemers te bepalen (links- of rechtsom) en dat is de grote tactische uitdaging.
De snelste tijd tot nog toe was 11 uur en 9 minuten gevaren door de Moonpalace een Class 40 in 2009, dit record staat als een huis maar ook om gebroken te worden 10 jaar na dato.

Kijk voor meer informatie over het evenement op:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORC IRC 2H

Weging J/122's

7 mei 2019 - Naar aanleiding van geconstateerde meetbrief verschillen tussen een aantal J/122’s, is er reden om het (via de ORC formule berekende) gewicht van de schepen te verifiëren. In ov... Lees verder

9e Almere Regatta was weer een interessante editie

22 mei 2019 - Verschillende omstandigheden maken 9e Almere Regatta tot een mooie zeiluitdaging. Het goed hiermee om kunnen gaan, maakt dat de beste wint. Zaterdag begon weliswaar met mooi zon... Lees verder

>