Bruinvissen en verfrissende miezer tijdens maart Goofies

5 maart 2019 - De Goofies zeilwedstrijden en van afgelopen zaterdag kenmerkten zich, zoals één van de deelnemers het omschreef, door “een mooie baan, ....

bruinvissen en een verfrissende miezer”.

Het lukte inderdaad niet om het droog te houden tijdens de wedstrijd.  Maar omdat het inderdaad maar een “miezertje” was werden de zeilers ook niet “door nat”.

Doordat de wind tijdens de race draaide waren er in de baan maar een beperkt aantal kruisrakken. Een aantal zeilers in de klassen met weinig kruisrakken gaf aan dat voor hen de baan daardoor wat saai was.

In de klasse ORC B heerst in de top van het klassement een familie strijd. Een echt “de Ridder” gevecht, dat meestal door de VINDIO wordt gewonnen. Maar deze keer was de schipper van de ALDEBARAN 5 de winnaar.

Het verschil in finishtijd was na toepassing van de handicaps voor de beide boten echt minimaal, namelijk 0.01 seconde in het voordeel van de ALDEBARAN 5.

De beide deelnemers konden er hartelijk om lachen.

Na de finish en de controle wedstrijdverklaringen bij het opmaken van de uitslag  van de race miste het comité nog één boot. Omdat die boot ook niet in zijn box in de haven lag, is geprobeerd contact op te nemen met de schipper via het door hem opgegeven telefoon nummer. Daarop werd echter niet geantwoord. Tijdens de bespreking over de verder te nemen maatregelen belde de schipper, kennelijk gealarmeerd door het telefoontje van het comité, zelf terug. Des gevraagd gaf hij aan de wedstrijd te hebben gestaakt en een andere haven te zijn binnen gelopen.

Omdat in de bepalingen duidelijk staat dat dit soort voorvallen altijd direct moeten worden gemeld en deze schipper dat had nagelaten waren de Goofen nogal verontwaardigd.

 

De volgende en laatste Goofies zeilwedstrijd voor het seizoen 2018-2019 is in Colijnsplaat op zaterdag  6 april 2019.

Dan is tevens het uitreiken van de overall prijzen voor dit jaar

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van maart  2019

 

ORC A

Winnaar in ORC A werd Jaap Gelling uit Delft met de BARCAROLLE 2  voor René Gommers uit Overasselt met de OLYMPIX en  Karel Verhulst uit Knokke (B)  die met de RAQUERO  derde werd.

 

IRC A

In IRC A ging de overwinning naar René Gommers uit Overasselt met de OLYMPIX voor Norbert Burkert uit Bedburg (D) met de TOP JOP en Dirk Hellemans uit Herentals (B) die met de  PINTA 42  derde werd.

 

ORC B

Winnaar in ORC B werd, met het kleinst mogelijke  verschil  met nummer twee, Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN 5  voor  Eric Jan de Ridder uit Oss met de VINDIO  en Bas Dijkhuizen uit Kamperland die met de ELYXIR  derde werd.

 

IRC B

In deze klasse won  Bert Janssen uit Mortsel (B) met de PRINCE DE PETARCQ  voor Samuel Goedhals uit Ekeren (B) met de FARTHER BRUIN en Laurent Vercammen uit Nijlen (B) die met de WHITE RABBIT derde werd.

 

ONGEMETEN A:

In de klasse ONGEMETEN A won Luc Feremans uit Schilde (B) met de PLAYSTATION 4 voor Jan Goderis uit Brasschaat (B) met de JAG 3 en Mark van Driel uit Rhoon die met de FAMOUS GULL 2 derde werd.

 

ONGEMETEN B

Winnaar werd J.P. Versluis uit Haaften met de ONDINE voor Leo van Haastrecht uit Meise (B) met de BOEBOE en Marcel Minten  uit Edeghem (B) die met de WINDHAPPER derde werd.

Het te verwachten eindklassement met nog één wedstrijd te gaan.

Met nog één wedstrijd te gaan wordt in de meest klassen al wel duidelijk wie de winnaar zal worden en is er ook als zicht op de einduitslag

In ORC A  hangt de winnaar nog af van het resultaat van de laatste wedstrijd: zowel de RAQUERO als de BARCAROLLE 2 maken kans op de winst.

Ook in IRC A zijn er nog twee kanshebbers op de eindoverwinning: Als de BATELEUR de laatste wedstrijd mee vaart zijn ze vrijwel zeker de overall winnaar.

In ORC B kan de winst de VINDIO  niet meer ontgaan.

Ook in IRC B is er al een zekere winnaar: De PRINCE DE PETARCQ 

In ongemeten A is  de PLAYSTATION 4  al zeker van de eindoverwinning.

Met nog één wedstrijd te gaan  en de mogelijkheid om nog één resultaat af te trekken, kan in ongemeten B de ONDINE de winst niet meer ontgaan.

 

DE GESCHIEDENIS

De oorsprong van de wedstrijden ligt in 1984 toen er een zeilrace werd gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassing van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden. Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”)  een vaste plaats op de –winter– wedstrijd kalender.

Inmiddels varen de beide oer Goofen niet meer en worden de wedstrijden georganiseerd door ander “Goofen”

ORC IRC

Scheveningen500 introduceert de Student League

21 februari 2019 - De welbekende tweejaarlijkse Zeilrace & Rally vanuit Scheveningen gaat verder onder de naam Scheveningen500 en is in 2019 onderdeel van de Competitie om de Verbondsbezem in de T... Lees verder

Inschrijving voor 9e Almere Regatta geopend

5 maart 2019 - Sinds een paar weken is de inschrijving voor de 9e Almere Regatta geopend en de eerste inschrijvers hebben zich al gemeld. De organisatie is weer volop bezig om het de zeilers i... Lees verder

>