Goofies zeilwedstrijd van 2 februari 2019

13 februari 2019 - Zaterdag 2 februari werd de versie van de traditionele Goofies zeilwedstrijden op de Oosterschelde voor Colijnsplaat gehouden. Vooraf keken de meeste deelnemers naar aanleiding van ...........................

de weersverwachting met gemengde gevoelens naar hun deelname. Het beloofde een koud, grijs en natte zaterdag te worden met nogal wat wind. Zoals de zeilers het zeggen: het is watersport maar je kunt alles overdrijven. Het beloofde wel heel erg watersport te worden.

Gelukkig komen niet alle verwachtingen uit en zeker niet de verwachtingen die over het toekomstige weer gaan. Hoewel er de nodigen regen en -buien vielen, viel de hoeveelheid  neerslag mee. Omdat ook de temperatuur positief bleef en de wind in de loop van de wedstrijd afnam vonden veel zeilers het nog een mooie zeildag. Voor de schippers en hun  bemanning kwam er door een drietal heen en weer rakken aan de westkant van de Oosterschelde nog voldoende tactiek en lichaamsbeweging in de wedstrijd.  Voor de bemanning een welkome mogelijkheid om weer op temperatuur te komen.

Bij de ingang van de haven van Colijnsplaat amuseerde een zeehond, nieuwsgierig kijkend wat er aan de hand was, de deelnemers. Dat zeehonden vis eten werd weer duidelijk toen de zeehond vlak bij een deelnemer boven kwam met een flinke vis in zijn bek.

Een tweetal boten kon de wedstrijd niet uitvaren door schade aan de boot. Een boot raakte een van zijn twee roeren kwijt waardoor ze nog wel naar de haven kon varen maar niet meer kon zeilen. Een andere boot kreeg een lijn in de schroef waardoor ze bij de finish moest opgeven. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

 

De volgende Goofies zeilwedstrijd is in Colijnsplaat op zaterdag  2 maart 2019.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van februari  2019

 

ORC A

Winnaar in ORC A werd Karel Verhulst uit Knokke (B) voor met de RAQUERO  voor  Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR   en  Jaap Gelling uit Delft die met de BARCAROLLE 2 derde werd.

 

IRC A

In IRC A ging de overwinning naar Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR voor  Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK en  René Gommers uit Overasselt die met de OLYMPIX derde werd.

 

ORC B

Winnaar in ORC B werd Eric Jan de Ridder uit Oss met de VINDIO voor Kees de Ridder uit Kats met de ALDEBARAN 5 en  Kees  Meijer uit Goes die met de SWITCH  derde werd.

 

IRC B

In deze klasse won  Bert Janssen uit Mortsel (B) met de PRINCE DE PETARCQ  voor Laurent Vercammen uit Nijlen (B) met de WHITE RABBIT en Samuel Goedhals uit Ekeren (B) die met de FARTHER BRUIN derde werd.

 

ONGEMETEN A:

In de klasse ONGEMETEN A won Luc Feremans uit Schilde (B) met de PLAYSTATION 4 voor Wilfried Geulleaume uit Steendorp (B) met de POPEY  en Mark van Driel uit Rhoon die met de FAMOUS GULL 2 derde werd.

 

ONGEMETEN B

Winnaar werd Marcel Minten uit Edeghem (B) met de WINDHAPPER  voor Albert Lestraden uit Rotterdam met de RAGAZZA  en Jo Vos uit Edeghem (B) die derde werd met de CHAREL.

 

 

DE GESCHIEDENIS

De oorsprong van de wedstrijden ligt in 1984 toen er een zeilrace werd gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassing van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden. Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”)  een vaste plaats op de –winter– wedstrijd kalender.

Inmiddels varen de beide oer Goofen niet meer en worden de wedstrijden georganiseerd door ander “Goofen”

ORC IRC

Wie wint de "Henk Bezemer Award"?

7 februari 2019 - De Henk Bezemer Award, een eer deze te mogen ontvangen voor vele solo zeilers. Niet alleen omdat je hiermee wordt beloond voor een bijzondere solo prestatie op zeilgebied. Lees verder

Scheveningen500 introduceert de Student League

21 februari 2019 - De welbekende tweejaarlijkse Zeilrace & Rally vanuit Scheveningen gaat verder onder de naam Scheveningen500 en is in 2019 onderdeel van de Competitie om de Verbondsbezem in de T... Lees verder

>