Hoe win je een Shorthanded Award?

6 maart 2020 - Op zaterdag 28 maart worden de Shorthanded Awards 2019 uitgereikt. Het doel van de Shorthanded Awards is het belonen van de prestaties van duo en solo bemande jachten op wedstrijdzeilgebied. Tegelijk moeten de awards als promotie van het shorthanded zeilen fungeren en om andere zeilers te inspireren.

In het internationale circuit kunnen we als Nederlanders hoge ogen gooien in onder andere de fameuze Round Britain & Ireland Race, waar de winnaars van de Doublehanded Award vorig jaar ook aan deelnamen. Ook in het France circuit zijn er wedstrijden zoals de Route du Ruhm waar een klassement wordt gevaren met bijvoorbeeld class 40’s, een type boot waarin we steeds meer Nederlandse eigenaren zien. Op nationaal niveau zijn er ook allerhande wedstrijden voor de shorthanded zeiler. Te denken aan de 40mijls van Bru, 100mijls, 200 mijls solo en diverse twohanded Verbondsbezem wedstrijden.

Jury beoordeling
De juryvoorzitter is Sander Bakker, hij bepaalt samen met Christa ten Brinke, Hans Bouscholte en Erik van Vuuren de uiteindelijke winnaars. Hiervoor kiezen zij uit een long list opgesteld door zeilers zelf. Kandidaten aandragen voor deze long list kan nog tot en met dinsdag 10 maart via de volgende link: https://forms.gle/VPBr1ryfbwbCbCKr8 

De jury kijkt in haar beoordeling niet alleen naar het resultaat op het podium, maar ook naar de prestatie overall en de moeilijkheidsgraad om überhaupt deel te kunnen nemen aan een bepaalde race. Daarnaast wordt ook gekeken naar de genomen initiatieven die de zeilers genereren om daarmee andere zeilers en publiek indirect aan te moedigen ook hun grenzen te verleggen. Hiervoor kijkt de jury bijvoorbeeld naar de media-aandacht die de shorthanded zeilers hebben gekregen.

De jury bestaat uit ervaren shorthanded zeilers. Mocht het voorkomen dat één van de juryleden in een categorie wordt genomineerd, dan onthoudt deze zich van stemming.

Te verdelen prijzen
In totaal zijn er twee prijzen te vergeven, de ‘Henk Bezemer Trofee’ (eerder bekend als de Solo Challenge Award), wordt uitgereikt voor de meest bijzondere solo prestatie. De trofee is vernoemd naar de, in 2016 overleden, oud-voorzitter van de Stichting Shorthanded en nestor van de Nederlandse zeiljournalistiek. Daarnaast is er de ‘Doublehanded Award’, deze gaat naar de Nederlandse boot/persoon/eigenaar/team die een bijzondere prestatie of prestaties heeft geleverd in het Doublehanded circuit.

Vorig jaar won Mark Slats de Henk Bezemer Trofee voor zijn prestatie in de Golden Globe Race. Chris Revelman en Pascal Bakker werden met hun J/122 ‘Junique Raymarine’ derde overall in de doublehanded categorie tijdens de Round Britain & Ireland Race. Zij ontvingen de Doublehanded Award.

De uitreiking

De Shorthanded Awards worden zaterdag 28 maart om 16:00 uitgereikt bij WSV Helius in Hellevoetsluis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORC IRC 2H

Leo van Raam 1945-2020

5 maart 2020 - Ons bereikte het droevige bericht dat op woensdag 4 maart Leo van Raam, ons oud-Bestuurslid en voormalig voorzitter van de Technische Commissie, is overleden. Lees verder

Organisatie Y-Toren Race 2020 is er klaar voor

8 maart 2020 - De organisatie van de Y-Toren Race 2020 staat grotendeels weer in de steigers en is het nu aftellen naar de start van de 55ste Y-Toren Race in het weekeinde van 2 en 3 mei. Lees verder

>