Najaarscompetitie in Full Swing

22 september 2021 - Met de corona op de achtergrond, staat het wedstrijdzeilen voor ons op de voorgrond! Kersverse Nederlands Kampioenen zijn gehuldigd en met de Van Uden Reco Medemblik Regatta in aantocht, wordt in diverse ORC-klassen in de najaarscompetitie gestreden om de “Vergulde Stoffer & Blik Trofee” in de wacht te slepen.

‘Team-Elke’ Kampioen IRC-1
Kort na de zware Fastnet Race editie verschenen diverse deelnemers aan start van het Breskens Sailing Weekend en was het uiteindelijk Frans Rodenburg die met zijn ‘Team-Elke’ (First  40) met de medailles en de Blauwe Kampioenswimpel huiswaarts ging. Zijn team hield zich tijdens de Noordzee Club borrel in want het was het ‘Van Uden team’ (Ker 46) onder leiding van Gerd-Jan Poortman die op de laatste dagen gevaarlijk dichterbij kwam. 

Team Moshulu voor Pampus
Tijdens de immer gezellige Pampus Regatta werd weldra duidelijk dat Ronald Lettemeijer met zijn ‘Team-Moshulu’ in de ORC-2 klasse de ster van het evenement was. Weliswaar hadden zij mogelijk het minste last van fonteinkruid, die bij menig deelnemer even meezeilde, maar met hun nieuwe Xp-38 doet zeilt het team fantastisch! In de ORC-4 klasse werd voor Pampus in de alsmaar groeiende klasse vooral getuned en geoptimaliseerd want direct na dit evenement ging het Nederlands Kampioenschap van start tijdens de Zuiderzee Regatta.

Prachtig veld en ORC-4 Kampioen ‘Team-Furie’
In de ORC-4 klasse werd vanuit Muiden drie dagen gestreden om de prijzen. Hoewel gestreden? Het was de grote ¼-ton en ORC-4 stimulator Hylke Steensma die geen enkele deelnemer met lege handen huiswaarts liet keren. Van stoere tassen tot telltales en speciale zeillampjes, de sponsoren en Hylke lieten iedereen tijdens de uitreiking van de dagprijzen genieten!
De ware strijd vond op het water plaats, daar werden de 21 deelnemers verrast met de zelf-positionerende-boeien die we tot dusver alleen tijdens de Americas Cup zagen. Als gele WC-eenden verplaatsten deze high tech -op afstand bediende- boeien over de baan om vervolgens nauwkeurig als merkteken te dienen. Zeven wedstrijden waren er nodig om de ware ORC-4 Kampioen 2021 te kunnen huldigen. Het was ‘Team-Furie’ (Sprinta sport) van Ben Hoefsloot die met de medailles behangen op de foto gingen. Terecht, een zichtbare goede bootsnelheid, tactiek én, zo bleek tijdens de controles vanuit de Noordzee Club, die keurig de layout en spullen op orde hadden.

Slome start van de 100-Mijl Bruine Bank Race
Bijna drie knopen stroom tegen op de startlijn en 8 knopen windsnelheid, het werd een enorme uitdaging voor de deelnemers van deze Noordzee-klassieker om afscheid te nemen van het startschip..  De beoogde strijd in de Double Handed klasse tussen de J-122’s en de JPK 11.80 van Astrid de Vin was voor de kenners iets om naar uit te kijken maar het geluk lag, met het lichte weer gedurende de eerste uren, in handen van het succesvolle duo Van der Starre/Verhoef met hun ‘Ajeto’ (J-122). Terwijl iedereen voor de start nog van een pasta genoot, warmden John & Robin op zee ondertussen de zeilen en schoten op en verkenden zij het startgebied. Het startschot klonk en weg waren zij: tactisch perfect de startlijn benaderd en via een gratis cursus Double Handed zeilen konden de achterliggers hun kunstje afkijken, per verrekijker.  ‘Team-Ajeto’ de terechte winnaars van de 100 Mijl Bruine Bank Race 2021.

Feest & zeilgenot tijdens de Lelystad Regatta
Nu al jaren met veel deelnemers die vanuit nabijgelegen havens die al jaren acte de préséance geven,  een schitterend evenement. En wat goed is, maakt anderen nieuwsgierig, die gaan reizen én meedoen. Tel daarbij de strijders voor de ‘Vergulde Stoffer & Blik Trofee’ bij op en het feestje is compleet!

Mist en windstilte gaven deze editie van de Lelystad Regatta een rustige start. In goed overleg tussen de wedstrijdleidster en de Noordzee Club werd van hoog tot laag een fraai startveld met ORC-schepen gesmeed en vanaf de eerste start was het als vanouds genieten met als slotakkoord een feestje op de wal.  
In de Double Handed klasse zagen we het duo Abel Blaauw en  Stephan van Denderen met de ‘Jibe’ (J-109) die, goed uitgerust na ‘n lange 100 Mijl Bruine Bank Race, ook hier de strijd aangingen. Zichtbaar zien we hen groeien in de klasse en nog even, dan geven zij de nummers twee -Richard van Leeuwen (Grand Soleil 37)- en één -Patrick ten Brincke (HOD 35)- in Lelystad het nakijken.
In de ORC-2 klasse zagen we maar liefst 24 schepen op de startlijn. Op de eerste dag was het good old Radboud Crul die met zijn legendarische ‘Rosetta from the Rocks’ (Dehler 36) regelmatig de motor aan leek te hebben staan, dat belooft wat met het schip die weer helemaal tip-top in orde lijkt! Uiteindelijk was het ‘Team Flying Dolphin’ (Dufour 40) van Willem Ellemeet die in de ORC-2 het meest constant de 5 wedstrijden zeilden en met de bokaal in handen Lelystad verliet.

Op naar de Van Uden Reco Medemblik Regatta!

Wie naar de score kijkt in de diverse klassen, weet dat er nog kansen liggen in Medemblik om de Vergulde Stoffer & Blik Trofee op te halen! ‘Team Extra Djinn’ van Michel Dorsman heeft op miraculeuze wijze tijdens het Breskens Sailing weekend de mast gered én gaan daarmee aan de leiding in de ORC-2, maar houden zij het vol?!  
Sybout Hiemstra met zijn ‘Team White Hawk’ (First 31.7) zien we al jaren voorin in ORC-3 zeilen, delen zij in Medemblik de genadeklap uit?!  En in de ORC-4 is de strijd ongekend spannend:  blijft de Furie de IF’s voor en ziet ‘Team-Jibe’ in de Double Handed klasse alle inzet en woensdagtrainingen beloond met de Vergulde Trofee?
De sponsoren van de Noordzee Club gaan samen met voorzitter Dirk-Jan Zweers de strijd op het water volgen, gevolgd door de Noordzee Club borrel waar jullie uiteraard weer welkom zijn.
Kom naar Medemblik, schrijf je snel in, al is het maar om de Nautische Pub-Quiz te winnen!


Noordzee Club

Erik van Vuuren

ORC IRC 2H DQTC

Dag van het Wedstrijdzeilen gaat niet door

15 november 2021 - De laatste Covid-maatregelen maken een borrel en diner met prijsuitreiking helaas niet mogelijk. Daarom is besloten ook de middagsessie te annuleren. Lees verder

Nieuw DQTC Jaarboek 2021 is uit

25 november 2021 - Jaarlijks wordt onder de naam DQTC regatta book een jaarboek samengesteld over de 1/4 tonners. Daarvoor worden ontwerpers, bouwers en zeilers geïnterviewd en zijn er verhalen ge... Lees verder

>