Noordzee Club en het WK Zeezeilen

10 augustus 2018 - De Noordzee Club heeft een belangrijke bijdrage gedaan aan het Wereldkampioenschap Zeezeilen, dat van 12 tot en met 20 juli 2018 plaatsvond in Scheveningen. Zonder Noordzee Club geen scoringssysteem die geschikt is voor zowel ORC als IRC, geen antwoord op de vele technische vraagstukken en geen schakel tussen de internationale organisaties.

Dit Wereldkampioenschap gaat de boeken in als een historische zeilgebeurtenis. Nooit eerder werden de twee grootste handicapklassen ORC en IRC (red. Samen goed voor 150.000 wedstrijdteams wereldwijd) gecombineerd in één evenement. De 86 deelnemende teams werden verdeeld over drie klassen. Na een test wedstrijd op zaterdag beginnen zondag de officiële wedstrijden die in totaal zes dagen in beslag nemen. De zeilers starten hun strijd om het eremetaal direct met twee zware lange afstand races van gemiddeld 32 uur kris-kras over de Noordzee. Ieder team had een tracker en zo konden de toeschouwers de wedstrijd prima volgen. De volgende dag, maandag, finishte de eerste boot weer om 06.00 uur ‘s ochtends, de laatste boot kwam rond 22.00 uur over de finishlijn.

Vanaf dinsdag konden de toeschouwers vanaf het strand de vele korte inshore wedstrijden pal voor de kust volgen. Met de grootste koningsklasse, vloot C op de SMT Shipping baan tussen het zuidelijk havenhoofd en Kijkduin en vloot A en B op de Van Uden baan voor de Pier van Scheveningen. Tot en met de laatste race op vrijdag was het spannend, die laatste race zorgde nog voor verrassende eindresultaten.

Met name in de koningsklasse C, goed voor 49 boten, was er een adembenemende eindstrijd op het water. Het Zweedse Team Pro4u leidde de vloot de hele week, maar het Nederlandse team J Lance 12, met Gideon Messink, wist steeds dichterbij te kruipen. In de laatste race konden de Nederlanders alleen nog maar eerste worden als de Zweden op een zeventiende plaats of lager eindigde. De missie van Messink en zijn team om Pro4u een slecht resultaat te laten varen. Een ware matchrace ontketende zich op het water die gewonnen werd door de Nederlanders. 

De winnaar in vloot A was op donderdag al bekend, Team Beau Geste uit Hongkong voer een sterke week, de laatste race hoefden ze niet eens meer te zeilen voor de gouden medaille. De Duitse Outsider komt met geen mogelijkheid om Beau Geste heen, maar vaart ook sterk, zij plaatsen zich op een tweede plek. De strijd om de derde plaats wordt vrijdag nog gestreden. Deze gaat tussen twee Nederlanders: Hitchhiker en Van Uden. Hitchhiker kan vrijdag Van Uden nog voorbij, even lijkt het ook dat ze dit gaan doen na te vroege start van de Van Uden, maar deze vecht vervolgens hard terug en weet met een halve punt verschil de derde plek vast te houden.

In vloot B worden de podiumplekken verdeeld tussen twee Noren en een Est. Ook hier is de wereldkampioen op donderdag al bekend, Santa (NOR) weet zich op het nippertje veilig te stellen. Toch gaan ze vrijdag nog het water op voor de laatste wedstrijd, die ze goed afsluiten. Beste Nederlandse boot is de Mr Brightside, zij hadden even zicht op een podium, maar kunnen net niet op tegen de top 3 op dit WK.

Al die wedstrijden konden niet plaatsvinden zonder het vele werk dat op de achtergrond is verzet. Juist door die combinatie IRC en ORC moest er nog wat harder aan getrokken worden, hier heeft de Noordzee Club een grote rol in gespeeld. Erik van Vuuren, zelf zeiler van de W36 HUBO, heeft zich tot oktober 2017 bemoeit met allerlei voorbereidende zaken hierin. “Vanaf het moment dat er sprake was dat we dit Wereldkampioenschap gingen organiseren, heb ik zitting genomen in het bestuur. Vanuit hier hebben we de Notice of Race, in samenspraak met de internationale organisaties ORC en IRC, samengesteld. Hierbij was het vooral zaak de eventuele verschillen tussen ORC en IRC te onderkennen en hier een oplossing voor te vinden.” Raymond Roesink nam deze taken per oktober over van Van Vuuren. Hij ging namelijk deelnemen als zeiler, en kon zo niet meer onderdeel van de organisatie van het WK zijn.

“Raymond heeft vervolgens alle technische vraagstukken van de internationale deelnemers beantwoord. In samenspraak ook weer met ORC en IRC. Hierdoor vormden we als Noordzee Club eigenlijk een schakel tussen de deelnemers en de internationale organisaties. Als Noordzee Club hebben we ook geassisteerd bij de controles van de deelnemers en veel voorwerk gedaan door teams vroegtijdig te informeren, in samenwerking met de ratingoffice van het Watersportverbond. 

Daar hield het niet op, de Noordzee Club zorgde ook voor het in goede banen leiden van de inschrijvingen. Van Vuuren: “Hierin heeft Raymond een belangrijke rol gespeeld, al vroegtijdig heeft hij een race managementprogramma gerealiseerd die aan de eisen van zowel ORC als IRC deed.” Na het vergelijken van verschillende systemen viel de keus op Manage2Sail. Na wat kleine aanpassingen was dit systeem geschikt voor de scoringsmethodiek van zowel ORC als IRC. Tijdens het WK was de Noordzee Club ook nog druk om alles in goede banen te leiden met betrekking tot resultaten en vragen vanuit de deelnemers.

Op die manier heeft de Noordzee Club zich goed op de kaart gezet met haar kennis over de ORC- en IRC-ratingssystemen. Voorzitter Dirk-Jan Zweers: “Als Nederland lopen we graag voorop met nieuwe ideeën, daarom ben ik trots dat wij als land dit eerste gecombineerde kampioenschap hebben georganiseerd. En als Noordzee Club is dit extra leuk, wij zijn al jarenlang de klasse organisatie voor zowel ORC als IRC gemeten boten.”

Er kwamen duizenden bezoekers op het evenement in Scheveningen af. Zij zaten allemaal eerste rang: 1000 van de beste zeezeilende topatleten uit de hele wereld liepen op de Scheveningse kade en streden op de Noordzee. Maar er was meer. Alle bezoekers zijn uitgedaagd om te komen sporten, jong en oud, op het strand, op de wal en op het water. Iedereen was uitgenodigd te komen eten op de grootste BBQ van Den Haag en iedere middag met een Scheveningse tap te genieten van de leukste Haagse live bandjes. Kortom Het WK zeezeilen was een feest voor door en met gastvrij Scheveningen.

ORC IRC

Junique in de RBI

2 augustus 2018 - Een bericht vanaf de Junique in aanloop naar de start in de Round Britain & Ireland Race! "Zondag 12 augustus is het dan eindelijk zover….we starten in de Sevenstar Round Brita... Lees verder

Positieve ontwikkelingen bij Damen Breskens Sailing Weekend 2018

28 augustus 2018 - Met een pak extra raceklassen was het DAMEN Breskens Sailing Weekend 2018 groter dan ooit, tot blijdschap van het organiserend comité én alle deelnemende zeilers. Lees verder

>