Zuiderzee Regatta 2019 verzeild onder mooie condities

24 september 2019 - Afgelopen weekend zeilden 35 kajuitboten vanuit Muiden de Zuiderzee Regatta. Naast de ORC 4 klasse voer ook de Pion klasse mee en voor beide klassen was het evenement ..........................

het Nederlands Kampioenschap. Het ORC 4 veld telde maar liefst 24 inschrijvingen en was daarmee het grootste ORC kampioenschap van 2019. Dat belooft wat voor de toekomst!

Vrijdagmiddag werd op het IJmeer en het Markermeer een middellange baan van circa 15 mijl gevaren. In het ORC 4 veld voeren 15 kwarttonners mee. Voor hen was het evenement de finale van hun Dutch Quarter Ton Cup, de jaarprijs van de 1/4 tonners. Op zaterdag werden in de zandput voor Muiden vier spannende up/down wedstrijden gevaren. Het veld ORC 4 boten lag dicht bij elkaar en de bemanning van het finish schip had het soms erg druk. Binnen een minuut kwamen soms 15 of 16 boten onder spinaker over de finish. Het filmpje wat standaard werd gemaakt was dan ook regelmatig handig bij het maken van de uitslag. Na de wedstrijden op zaterdag bleek de Marieholm IF 'Sister Ray' van Hans Verdel de te kloppen boot. Een paar 1/4 tonners zoals de Sprinta 'Furie' van Ben Hoefsloot en de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel konden nog een beetje in de buurt blijven. De gebroeders Nell voeren met hun Samourai 740 1/4 tonner (een ontwerp uit 1968) voor het eerst mee met de gemeten 1/4 tonners en konden met hun oude boot en dacron zeilen erg goed meekomen in de top.

Peter Sluimer verscheen met zijn door Cees van Tongeren ontworpen minitonner 'Speedy G' aan de start. Sluimer was jaren geleden al eens eigenaar van het lichte rappe bootje en kocht haar eerder dit jaar terug. Tussen de wedstrijden door - en soms ook nog tijdens - werd nog hard geklust om de boel bij elkaar te houden maar toch wist hij twee wedstrijden als eerste binnen te komen. "Een geweldig evenement en super om in zo'n mooi groot divers veld mee te racen. De deelnemende boten waren erg verschillend maar de strijd op het water was super spannend en vaak erg close en secondewerk. We hebben in het verleden van alles en nog wat gevaren maar de ORC 4 is echt een leuke gezellige klasse en het is ons geweldig bevallen. Volgend jaar zijn we er weer bij en we hopen op nog een groter veld.", aldus Sluimer.

Zondag werden de laatste drie up/down wedstrijden gevaren. Het weer was wederom super en de banen lagen er fantastisch in. Uiteindelijk won de 'Sister Ray' het Nederlandse Kampioenschap en ging met de blauwe kampioenswimpel naar huis. Op een tweede plaats finishte Ben Hoefsloot en als derde Bart Snel.

Tijdens de prijsuitreiking werd wedstrijdleider Hein Nanninga nog even in het zonnetje gezet. Hij had het met zijn comité van de KNZ&RV zowel op het water als op de wal perfect voor elkaar. De Zuiderzee Regatta wordt ieder jaar in september vanuit Muiden gevaren voor kajuitsboten en grotere eenheidsklassen. Naast competative wedstrijden op het water wordt ook de gezelligheid op de wal en daarbij de onderlinge ervaringsuitwisseling een plaats gegeven.

De Pionnen voeren ook hun NK. Na acht spannende wedstrijden kreeg het team van Rick Kooke (Blue Temptation) zondagmiddag de blauwe kampioenswimpel van het Watersportverbond omgehangen. Tweede werd het team van Remi de Groot (Fortune) en derde het team van Alex Brouwer (Ponziani).

ORC DQTC

Ostend Sailing Weekend: als de puzzelstukjes passen

19 september 2019 - Het Ostend Weekend van 14 en 15 september is de afsluiter van de reeksen voor het ONZK die op de Noordzee worden gevaren. Dit jaar was het aan de RNSYC om het Open Belgisch Kamp... Lees verder

Van Uden Reco Oktober Races laatste kans voor zeilteams

25 september 2019 - In het eerste volle weekend van oktober vinden weer de Van Uden Reco Oktober Races plaats waarin de zeilteams nog een kans krijgen om een betere positie .............. Lees verder