Dutch Quarter Ton Cup

Na succesvolle eerdere edities van de Dutch Quarter Ton Cup vanaf 2013 volgt dit jaar (2023) al weer de 11e landelijke competitie. De organisatie heeft in samenwerking met het Watersportverbond en de Noordzee Club een kleine, laagdrempelige wedstrijdserie opgetuigd: de Dutch Quarter Ton Cup. In totaal zijn zes bestaande evenementen van de wedstrijdkalender aangewezen die meetellen voor het klassement. We verwachten dat veel eigenaren van een ¼-tonner niet gaan reizen en daarom is het op deze manier mogelijk voor eigenaren in Zeeland en eigenaren rond het IJsselmeer aan een evenement mee te doen.

Het idee om de eens zo populaire ¼-ton wedstrijden nieuw leven in te blazen, kwam in 2013 van een aantal enthousiaste eigenaren. Want hoewel de laatste jaren steeds minder Nederlandse ¼-tonners aan wedstrijden deelnamen, blijven het goed zeilende boten. Waarmee je bovendien met een kleine bemanning en relatief weinig investeringen prima kunt varen. Om die jachten weer op de baan te krijgen, werd de Dutch Quarter Ton Cup in het leven geroepen.

We begrijpen dat niet iedereen zin heeft om wedstrijden te zeilen, maar een evenement bijwonen, kennis met elkaar te maken, bootjes te kijken, vergelijken en ervaringen te delen is natuurlijk ook super!

Achtergrond

In Nederland liggen honderden jong bejaarde ¼-tonners. Een ¼-tonner is een kajuitzeilboot van circa 7 – 8 meter die in het verleden is ontworpen voor deelname aan de Quarter Ton Cup. Dat evenement gold jaren als het officieuze wereldkampioenschap offshore zeilen. Quarter Ton Cups zijn georganiseerd van 1967 tot en met 1997; Nederlanders hebben regelmatig goed gepresteerd. Zo werd Hans Kortekaas 1e in 1968 in Breskens (proto Challenger), Klaas Kremer 2e in 1969 (prototype Waarschip ¼-ton), en werd Cees van Tongeren 6e in 1977 in Helsinki (Oceaan 25). Veel informatie uit die tijd is te vinden op www.histoiredeshalfs.com

Veel beroemde ontwerpers van nu zijn ooit begonnen met het ontwerpen van ¼-tonners. Een professionele bemanning voer vaak een prototype naar de overwinning, waarna de productie op gang kwam. Voorbeelden zijn de Spirit 24 (winnaar 1967), Ecume de Mer (1970), Eygthene 24 (1973) en de Albin Accent (1974). Andere ¼-tonners die in Nederland varen zijn de Drifter 25, Oceaan 25, Robber 3E, Westerly GK24, Zeeton 24 en natuurlijk het Waarschip ¼-ton.

In de jaren ‘70 en ’80 hebben veel van deze boten in Nederland meegedaan aan wedstrijden. Velden van meer dan 20 boten waren geen uitzondering. Die tijden zijn vervlogen, maar de introductie van de Dutch Quarter Ton Cup zorgt hopelijk voor een opleving.

Onderstaande evenementen tellen mee voor de DQTC 2023:

1.    Stellendam Regatta, 22-23 april

2.    Y-Torenrace, 6-7 mei

3.    Almere Have Race Weekend, 13-14 mei

4.    Dutch Quarter Ton Cup, 10-11 juni

5.    Deltaweekend, 23-25 juni

6.    Pampus Regatta,2-3 sept. 

 

Meer info
Op de website www.kwarttonzeilers.nl van de Dutch ¼-ton fleet staat, naast een uitgebreid overzicht van typen en een overzicht van Nederlandse ¼-tonners, informatie over de Dutch Quarter Ton Cup 2018. Zaken als rating en deelname staan daar helder omschreven. Op de website zijn ook twee interessant boeken over de geschiedenis van de ¼-tonners te downloaden. In de boeken onder andere interviews met ontwerpers, bouwers en zeilers heel veel foto’s.

De ¼-tonners zijn ook op Facebook (www.facebook.com/kwarttonzeilers) te vinden.

We hopen de komende jaren weer meer ¼ tonners op de wedstrijdbanen te mogen begroeten. Er liggen tegenwoordig veel mooie rappe ¼-tonners voor een prikkie te koop, dat kan wellicht ook een handje helpen.

Voor vragen kunt u contact met de Dutch ¼-fleet opnemen via info@kwarttonzeilers.nl

Veel gestelde vragen