1 maart - Tijdens het Zeilerscafé op 1 maart willen we de Short Handed Awards 2024 uitreiken. Dit zijn publieksprijzen, wat wil zeggen dat jij zeilers die in 2024 een bijzondere Single of Double Handed prestatie hebben neergezet, kan voordragen. Op basis van alle nominaties maakt de jury een keuze. In 2019 nam de Noordzee Club de Double Handed Award en de Henk Bezemer Trofee (solo) over van de Stichting Shorthanded. Lees verder
23 november - Aan het einde van het zomer zeilseizoen willen we jullie weer uitnodigen voor de Dag van het Wedstrijdzeilen. Deze dag vindt plaats op 23 november in Roelofarendsveen. Het interactieve concept van voorgaande jaren willen we vasthouden en wij roepen dan ook op: kom meepraten en laat je mening horen. Wij hopen op een grote opkomst. Lees verder
Veel watersportverenigingen gebruiken het SW-systeem om verschillende typen jachten en open boten op een redelijk eerlijke manier (club)wedstrijden tegen elkaar te laten varen. Zo hebben boten van verschillende afmeting en karakteristiek een gelijke kans op winst, omdat het systeem de verschillen in gezeilde tijd corrigeert zodat deze onderling vergelijkbaar worden. In Nederland is het SW-systeem populair, maar in het zuiden wordt veel met het Belgische CR-systeem (Cruiser Rating) gezeild. In de database van SW zitten bijna 4,000 boten.
Binnen SW kan een handicap worden toegepast: boten die altijd vooraan eindigen kunnen een handicap krijgen om boten die minder presteren een voordeel te geven zodat de uitslagen in clubverband spannend gehouden kunnen worden. Bij clubwedstrijden zien we scherpe jachten het opnemen tegen elkaar en ook tegen kleine open boten. De kracht van het SW-programma is dat alle boten een SW-rating kunnen krijgen. Het is relatief gezien goedkoop, eenvoudig en flexibel en dat verklaart het succes in Nederland. Het veiligheidsbeleid van de Noordzee Club geldt ook voor SW-wedstrijden.
Het systeem werd ontwikkeld door Sail Support en zit momenteel in een overgangsfase richting de Noordzee Club.
Heb je vragen over het SW-systeem? Hieronder staan veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.
Voor het bepalen van de SW-getal wordt in de eerste plaats gebruik gemaakt van de ORC-rating. Voordeel is dat het ORC-systeem goed onderbouwd is. Bij gemeten boten kunnen de meetbriefgegevens vrij gemakkelijk omgebouwd worden naar een SW-cijfer. Deze meetbriefgegevens vormen mede de basis van de SW-cijfers. Voor niet gemeten schepen wordt gekeken of van het boottypen één of meer exemplaren gemeten zijn. De ORC-rating hiervan wordt omgerekend naar een SW-rating. Gaat het om een schip, waarvan maar één exemplaar gebouwd is (een zogenaamde “one-off”), dan krijgt het schip een SW-factor op maat, waarbij een vergelijking gemaakt wordt met een bekend scheepstype dat hier het meeste op lijkt.
Hierbij worden onder andere de volgende criteria meegenomen:
Alle boten worden genormaliseerd als zijnde varend met een 2 blad vaste schroef en zonder spinaker (behalve open boten die standaard zijn uitgerust met spinaker).
De vereniging bepaalt o.b.v. de bootgegevens in het SW-programma de SW-rating. De individuele SW-handicaps worden bepaald en vastgesteld zoveel mogelijk aan de hand van het hierna beschreven systeem van correctiefactoren. Die staan hier: https://www.sailsupport.nl/index.php/en/correctiefactoren.
Jaarlijks kunnen de verenigingen hun feedback geven op de ratings. Als ter beoordeling van SailSupport goede redenen voor zijn, kunnen ratings worden aangepast. Gedurende een seizoen kunnen verenigingen de handicap verder aanpassen om goed en minder goede zeiler op gecorrigeerde tijd wel bij elkaar in de buurt te laten eindigen. Dat bevordert spannende clubwedstrijden. SW is een decentraal systeem: clubs bepalen het uiteindelijke SW-getal. Als een boot bij meerdere clubs aan SW-wedstrijden meedoet kunnen de SW-getallen dus verschillen.
Voor de eigenaar is een SW-rating “gratis”. De jaarlijkse licentiekosten van het SW-programma worden betaald door de vereniging.
Op de site van Sail Support kan een eigenaar tegen betaling een individuele SW aanvragen. Dat SW-getal kan dus afwijken van het SW-getal dat een watersportvereniging hanteert voor een clubwedstrijd.
De organiserende vereniging is te allen tijde bevoegd om een individuele SW-handicap op enig moment om haar moverende redenen naar boven of beneden bij te stellen. Ook kan - als het vermoeden bestaat dat een SW-getal niet correct is - dat gemeld worden op de site van Sail Support.