100 Mijl Bruine Bank Race 2019 was in het begin een wilde rit op woelige baren

11 september 2019 - Het lijkt wel of de 100 Mijl in het eerste weekend van september een optie heeft genomen op genoeg wind en ruige tot zeer ruige ............

omstandigheden. In 2015 en 2016 waren de weersverwachtingen de zeilers goed gezind, maar tijdens de wedstrijd stond er toch nog een straffe 6 Bf. In 2017 moest helaas, na heel lang wikken en wegen, de beslissing genomen om de wedstrijd niet door te laten gaan waarbij de zeilers de beslissing van de wedstrijdleiding uiteindelijk een verstandig besluit vonden. Mede hierdoor werd de beslissing om de wedstrijd toch door te laten gaan, ondanks de slechtere weersverwachting, niet bepaald een succes. In de voorafgaande week hadden al een aantal zeilers zich teruggetrokken en op de dag van de start haakten er nog een aantal af. Uiteindelijk finishten er slechts 2 van 8 vertrokken teams. Onderweg naar het Marsdiep besloten er een aantal terug te gaan naar IJmuiden en bij het Marsdiep aangekomen gaven er nog enige de pijp aan Maarten door richting veilige haven Den Helder te varen.

In het begin van het huidige  decennium werd de 100 Mijl (bba Bruine Bank Race) gehouden tijdens de North Sea Regatta en was Scheveningen de plaats van vertrek en aankomst. Daarna heeft de YSY uit IJmuiden een aantal jaren de wedstrijdorganisatie op zich genomen, echter het aantal vrijwilligers benodigd voor het organiseren van wedstrijden loopt al jaren terug en dat is ook de reden dat de Stichting Shorthanded de Jachtclub Scheveningen heeft benaderd om het organiseren van de 100 Mijl voortaan bij deze club onder te brengen en dit verzoek werd gehonoreerd. De 100 Mijl is dus weer terug in Scheveningen, dichtbij Hoek van Holland, waar ooit in de jaren vijftig van de vorige eeuw de eerste 100 Mijl werd weggeschoten.

Hoe was editie 2019?  In aanloop naar de wedstrijd waren de verschillende weersmodellen behoorlijk in tegenspraak met elkaar en dat werd er één a twee dagen voor de start niet beter op. Welke modellen je er ook op los liet, 6 uur later kon het weer anders zijn. Tijdens het palaver om 13.00 deelde de wedstrijdleiding mee dat er besloten was om de wedstrijd uit te stellen tot 19.00, wat niet door alle zeilers werd gewaardeerd. Misschien hadden die toch niet de allerlaatste verwachtingen (6 a 7 en in vlagen 8) bestudeerd. Uiteindelijk viel de beslissing dat de start om 19.00 zou plaatsvinden en de definitieve tijd op het wedstrijdkanaal nog zou worden bevestigd.

Bij de start stond er een kleine 6 BF. en tijdens de wedstrijd werd er op schepen maximaal 32 knopen gemeten. Na de start richting Houtrust boei en vanaf daar splitste het veld zich in een rondje links- of rechtsom. Dit fenomeen van oudsher is weer in ere hersteld en te horen aan de reacties van de zeilers werd dit ten zeerste gewaardeerd. Het werd een snelle 100 Mijl met de Junique Raymarine als eerste door de finish gevolgd door Ajeto! en Moana als derde, ook na berekende tijd was dit de volgorde. Door deze uitslag is het nog steeds spannend in de Competitie om de Verbondsbezem met nog 2 wedstrijden te gaan.

Jachtclub Scheveningen kan terugkijken op een geslaagd evenement en hopelijk volgend jaar onder iets betere omstandigheden.

De volledige uitslag staat op de site van de Jachtclub Scheveningen onder Zeilen en 100 Mijl

https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/100Mijl2019#!/results?classId=2H

ORC

NK ORC 4 2019 in Muiden

4 september 2019 - Lang geleden had je in Nederland grote velden in IOR Klasse VIII, in de IMS 6 en later in ORC 4. De laatste jaren is het wedstrijdzeilen met ............ Lees verder

The Ocean Race komt weer naar Den Haag

13 september 2019 - Afgelopen woensdag werd bekend dat de The Ocean Race wederom Den Haag aan zal doen. De stop wordt verwacht in het tweede kwartaal. In de ................... Lees verder

>