49e Deltaweekend had alles wat zeilen zo mooi maakt

2 juli 2019 - Zon en wind, de ideale ingrediënten voor een geslaagde 49eeditie van het Deltaweekend. Bijna 60 wedstrijdboten uit ....................

Zon en wind, de ideale ingrediënten voor een geslaagde 49editie van het Deltaweekend. Bijna 60 wedstrijdboten uit verschillende klassen vertrokken vrijdagochtend vanuit de haven van Colijnsplaat voor een langebaanwedstrijd rond de tonnen op het Oosterscheldebekken ten westen van de Zeelandbrug. De baanlengtes varieerden van 14 mijl voor de Rond- en Platbodemklassen tot 28 mijl voor de ORC/IRC 1. De matige noordoostelijke wind van rond de 10 knopen was voor de meesten voldoende om een spannende wedstrijd op het water te varen. Maar voor sommige teams was de wind te zwak om binnen de limieten van de finishtijden te blijven. Dat was met name het geval bij de Rond- en Platbodems.

 

Veel belangstelling voor TwoHanded zeilen
Het aantal TwoHanded inschrijvingen was relatief groot, hetgeen een duidelijk beeld geeft dat het formeren van een complete bemanning voor veel schippers niet eenvoudig is. Mede gezien het teruglopende aantal deelnemers in de ORC/IRC klassen. Online crewfinder platforms zoals Tendrr zullen in de toekomst zeker belangrijker worden.

 

 

 

Na afloop van de eerste zeildag opende mevrouw Demmers, de burgemeester van de gemeente Noord-Beveland, het Deltaweekend officieel. Ze zei dat de gemeente erg blij is met de aanwezigheid van het Deltaweekend binnen haar gemeentegrenzen en sprak de hoop uit dat dit ook in de toekomst zo mag blijven.


Tweede dag Deltaweekend nog warmer en minder wind
Op de zaterdag was er een groter deelnemersveld van ongeveer 80 deelnemers. Voor de ORC/IRC klassen en de Marieholm Folkboats waren er windward-leeward banen. Dat betekende ook werk aan de winkel voor de boeienleggers, een vak apart op stromend water en dieptes tot 40 meter. De aanvankelijk matige wind uit zuidoostelijke richting zakte in de loop van de dag helemaal in naar 6 knopen. De wedstrijdleiding had met een vooruitziende blik de banen al danig ingekort. De Rond- en Platbodems hadden een baan van slechts 7 mijl. Dat bleek een goede beslissing; in de tegen-de-wind-en-stroom rakken maakten de langzamere boten nog nauwelijks enige voortgang. Ondanks dat keerde maar enkele boten voortijdig terug naar de warme havenkom en konden de ORC/IRC klassen konden toch nog viermaal starten. 

Net als op vrijdag was er na afloop van de wedstrijden aan de wal volop vertier met een steigerborrel, een uitgebreid buffet en een muzikaal optreden van de Billys.

 

 

 

Tussenstand Zeeuws kampioenschap
De tussenstand voor het open Zeeuwse Kampioenschap voor de ORC en Rond- en Platbodemklassen begint zich na twee vaardagen af te tekenen. Het kampioenschap wordt gerekend over alle drie de wedstrijddagen.

In de ORC-1 klasse werd De Karma, een Agile 42, met schipper Paul Gladdines in de ORC-1 tweemaal eerste en staat daarmee aan kop. Bij de ORC-2  staat de Aboen, een Grand Soleil 34, van Johan Bol bovenaan met twee gewonnen wedstrijden ook bovenaan. Kees Keetels heeft zich met zijn CSI Rakker, een A-31, met vier gewonnen races in de ORC-3 op ruime voorsprong geplaatst. Datzelfde geldt voor Ben Hoefsloot in de ORC-4 met zijn Sprinta Fury. Bij de Rond- en Platbodems staat de Schuimer van Peter Overwater na twee dagen varen drie punten voor op nummer twee. In de meeste klassen zijn de onderlinge verschillen dusdanig klein dat de strijd pas morgen beslist wordt. 

 

De Karma staat na twee dagen varen aan kop in de ORC-1

 

Laatste dag 

De weersvooruitzichten voor de laatste vaardag zagen er gunstig uit: een aanwakkerende wind naar Bft 4 uit het westen en lagere temperaturen. Dat bood de deelnemers uitzicht op een mooie afsluiting van een prachtig Deltaweekend. Maar eerst werd er nog genoten van het buffet in het DeltaCafe, waarna de voetjes van de vloer kwamen onder muzikale begeleiding van de Billys.

 

In memoriam Jan Dirk Smit

Aan het begin van de dag werd tijdens de palaver een minuut stilte gehouden voor Jan Dirk Smit (1949), die op vrijdag 21 juni overleed. Hij had een grote verbondenheid met de watersport als actief zeiler en als lid en bestuurslid van de Maas. Jan Dirk Smit was bestuurlijk betrokken bij diverse nautische organisaties waaronder voorzitter Hiswa en bestuur KNRM. Tijdens zijn Maas bestuursperiode was hij actief in het wedstrijdcomité van de Deltaweek. 

ORC IRC 2H SC

8 Uren van de Oosterschelde 2019

1 juli 2019 - Op 14 september 2019 is het tijd voor de 30e editie van de 8 Uren van de Oosterschelde. Een spannende, sportieve en op strategie gerichte zeilwedstrijd op de Oosterschelde. Lees verder

Deltaweekend in 2020 naar Roompot Marina en terugkeer Veronica Race

5 juli 2019 - Correctie van de persdienst op vorig bericht: De 50e editie van het Deltaweekend wordt volgend jaar vanuit Roompot Marina gevaren. Dat heeft de voorzitter van de stichting Delta... Lees verder

>