Nieuw DQTC Jaarboek 2021 is uit

25 november 2021 - Jaarlijks wordt onder de naam DQTC regatta book een jaarboek samengesteld over de 1/4 tonners. Daarvoor worden ontwerpers, bouwers en zeilers geïnterviewd en zijn er verhalen geplaatst over bijzondere 1/4 tonners. Meer weten? Lees verder.

Je kunt het jaarboek downloaden door te klikken op DQTC regatta book 2021.

Sinds 2013 is er een revival gaande van de jong bejaarde 1/4 tonners in Nederland en volgend jaar worden bij de tiende editie van de Dutch Quarter Ton Cup weer een aantal ’nieuwe’ 1/4 tonners aan de start verwacht. De klasse blijft groeien en dus ook de ORC4!

In de jaren ’70 functioneerde de quarter ton class als een van de meest succesvolle zeilklassen die er wereldwijd was. Bijna alle beroemde ontwerpers van nu zijn ooit gestart met het ontwerpen van quarter tonners. Vaak werd het prototype door professionele zeilers naar de overwinning gezeild, waarna de productie op gang kwam. Ook veel succesvolle zeilers hebben in deze klasse gezeild. Een paar jaar geldt de 1⁄4 ton klasse als het officieuze wereldkampioenschap offshore sailing. In Nederland waren grote velden van 20+ in de jaren ’70 geen uitzondering. In Nederland waren het onder andere Klaas T. Kremer (Jachtwerf Waarschip), Jim Lensveld (Jachtwerf Middelharnis), Koos de Ridder (Jac. de Ridder Yacht Design) en Cees van Tongeren (Van de Stadt Design) die nauw betrokken waren bij het succes in Nederland. 

Uit alle verhalen blijkt dat het het een bijzondere tijd geweest moet zijn. Naast hard zeilen was het interpreteren (en omzeilen) van de regels een sport. Veranderden de regels dan werden de boten aangepast om vervolgens weer om het hardst te zeilen.

Meer informatie over de klasse is te vinden op www.kwarttonzeilers.nl

Op de pagina MEDIA op www.kwarttonzeilers.nl zijn ook de eerdere jaarboeken als PDF te downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DQTC

Najaarscompetitie in Full Swing

22 september 2021 - Met de corona op de achtergrond, staat het wedstrijdzeilen voor ons op de voorgrond! Kersverse Nederlands Kampioenen zijn gehuldigd en met de Van Uden Reco Medemblik Regatta i... Lees verder

Q&A-Webinar 7 december - Dag van het Wedstrijdzeilen

26 november 2021 - Dinsdagavond 7 december organiseert de Noordzee Club een Q&A-webinar over de Dag van het Wedstrijdzeilen. Na 2 jaar zouden we eindelijk weer een echte "Dag" hebben, maar helaas.... Lees verder

>