Mooi einde van seizoen tijdens Van Uden Reco Oktober Races

8 oktober 2018 - Als je naar buiten kijkt is het moeilijk voor te stellen dat het zeilseizoen 2018 er op zit. Prachtige Hollandse wolkenluchten kenmerkten de 2 racedagen van de ...............

2e Van Uden Reco Oktober Races in Medemblik.

Op zaterdag zagen de weersverwachtingen er goed uit: lichte wind van 7 tot 9 knopen over het dek en een fraaie zonnige dag met temperaturen die opliepen tot 22 graden. Ook de omstandigheden op zondag 7 oktober overtroffen alle verwachtingen met een fraaie 7 tot 12 knopen over het dek.

Het wedstrijdcomité van de Holland Regatta Club had fraaie banen en alle procedures waren helder over de marifoon te horen, ook de terugroepen. Helaas bleef op zondag een X vlag staan omdat een Duitse deelnemer waarschijnlijk de terugroep gemist had. Andere incidenten deden zich niet voor. Het weer was zo constant dat er geen wijzigingen in de banen hoefden te worden uitgevoerd.

Wedstrijdleider Marcel Hanenberg had er een trainingsweekeinde van gemaakt voor jonge weedstrijdleiders in opleiding. Om de beurt mochten zij een wedstrijd starten en dat ging op één fout vlagje na helemaal goed tot de grote waardering van de deelnemers.

Met 34 deelnemers kende de Van Uden Reco Oktober Races een aanzienlijke groei ten opzichte van de eerste editie in 2017. 

In ORC/IRC 1 deed Sjaak Haakman met de Red Herring zeer goede zaken met 4 paaltjes en een vierde plaats, wat hem bijna onoverwinnelijk maakte in deze klasse.

In de ORC/IRC 2 was het de FunX die de klasse op zijn naam wist te zetten. Zij voeren nagenoeg vlekkeloze races in een felle strijd met de Rosetta uit Scheveningen, de Nothing Box van Alex Klaver en de Extra Djinn van Michel Dorsman die uitkwam op een vierde plaats.

ORC 3 telde deze editie 2 deelnemers die zich kennelijk erg thuis voelden in de totale vloot. Ze waren op zaterdag regelmatig midden tussen de IRC/ORC 1 te vinden. Zeilteam 10 zette alleen maar overwinningen neer tegen geduchte concurrent Thomas den Kortneaar  met zijn Capolavoro.

TwoHanded  zeilen zit nog steeds flink in de lift, echter de aanwas van nieuwe boten in het circuit stokt op het moment ,volgens Ad Lagendijk, TwoHander van het eerste uur. John van der Starre is natuurlijk al sinds jaar en dag een bekend gezicht in de kielboten en is de laatste jaren ook aan het 2H zeilen begonnen met Robin Verhoef in de J122 Ajeto. Niet zonder resultaat, want ook hier in Medemblik zette het Ajeto! alleen maar overwinningen neer. Hij wist daarmee, ondanks het verschil in rating, voor Wim van Slooten en Jochem Damstra met J109 Firestorm en Double Edge met Chris Schram en Raymond Roesink  te blijven.

Van heel andere allure waren de races van de SB20 klasse. Deze kleine eenheidsboten kwamen met z’n negenen aan de start en voeren in ideale omstandigheden een behoorlijke competitie. De 3J’s onder leiding van Jeroen van der Velden pakte op zaterdag in de eerste race direct de leiding en daarna werd het stuivertje wisselen met de MXTC van Marco van Driel. Pas in race 5 op zondag wisten Jeroen en zijn mannen de kop definitief te pakken. Dit spel werd nog eens beïnvloed door Hein Ruyten die, met Frans van der Wel aan boord, op de Heinruytendesign het koplopersduo regelmatig in de nek zat. Niets dan een ‘big smile’ in deze klasse onder deze ideale omstandigheden.

Monique Eggink

Voor alle uitslagen www.vanudenreco.nl


Foto’s: Laurens Morel / Salty Colours.

Deze zijn op de facebook pagina van de van Uden Reco te zien (https://www.facebook.com/VURregatta). Foto's in hoge resolutie zijn te verkrijgen via www.saltycolours.com

ORC IRC 2H SC

Deltaweekend 2019 vanuit Colijnsplaat

23 september 2018 - De 49e editie van het Deltaweekend vindt plaats in het weekend van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juni 2019. Het Deltaweekend is al vele jaren dé zeilwedstrijd ................... Lees verder

Eindstand Verbondsbezem Competitie 2018 bekend

12 oktober 2018 - Na een mooi zeilseizoen met een wereldkampioenschap voor de kust van Scheveningen en de nodige spanning binnen de zeilteams bij de voorbereiding voor het WK is er een einde ....... Lees verder

>