Shorthanded Awards 2018

19 maart 2019 - Zondag 17 maart 2019 zijn de Shorthanded Awards uitgereikt door de Noordzee Club. Mark Slats wint de Henk Bezemer Trofee voor zijn prestatie in de Golden Globe Race. Chris Revelman en Pascal Bakker winnen de Double Handed Award voor hun prestatie in de Round Britain & Ireland Race.

De jury, bestaande uit Sander Bakker, Christa ten Brinke, Hans Bouscholte en Erik van Vuuren, waren het al snel eens dat deze winnaars de enige rechtmatige winnaars van de prijzen waren. De heren vielen onder andere op door hun doorzettingsvermogen, prestaties, passie en toewijding zowel op het water als op de kant. En de veelvoud van nominaties door het publiek. Het verschil in uitdaging en niveau van Slats en het duo Revelman & Bakker was afgelopen jaar dermate hoog, dat er geen andere genomineerden aan te pas zijn gekomen.

Winnaars Double Handed Award
Chris Revelman en Pascal Bakker werden met hun J122 ‘Junique Raymarine’ derde overall in de doublehanded categorie tijdens de Round Britain & Ireland Race. Daarnaast eindigden ze op een derde plaats in de IRC2 en vijfde overall in de IRC. Bakker (Pascal) vertelt over hun race: “We hebben een lange voorbereiding gehad, zo hebben we drie keer de Fastnet Race gevaren. Door die voorbereiding konden we nu blind op elkaar vertrouwen, en dat is heel belangrijk tijdens zo’n race.”

Revelman vult aan: “Shorthanded zeilen is zo’n andere wereld. Je bent echt samen bezig met de voorbereiding en continu aan het afstemmen wat je gaat doen, het is een hele leuke puzzel om samen te leggen. Voor ons, als amateurzeilers, was de Round Brittain & Ireland met 11 dagen een lange tocht, die laatste 24 uur waren echt zwaar. Het is dan ook fijn als je een goede maat mee hebt!"

Juryvoorzitter Sander Bakker over het winnende duo: “Chris en Pascal hebben lang toegewerkt naar deze prestatie, ze hebben er veel voor gelaten en opgegeven. Het publiek heeft tevens aangegeven dat ze de vele media-aandacht en de leuke lezingen die het duo naderhand gaf erg hebben gewaardeerd. Een prestatie van formaat!”

Mark Slats wint Henk Bezemer Trofee
Mark Slats werd tweede met zijn Rustler 36 ‘Ohpen Maverick’ in de Golden Globe Race. “Het moment dat ik over de Golden Globe Race hoorde, wist ik: die moet ik varen. Mijn voorbereiding was heel kort, vijf maanden voor de start was ik namelijk net klaar met een andere uitdaging: de oceaan over roeien. Tijdens de race raakte ik steeds vertrouwder met de boot en ging ik ook steeds beter zeilen. De race was ontzettend gaaf om te doen, wel heel zwaar. Het valt me op dat het solo zeilen in Frankrijk heel groot is, in Nederland veel minder. Mijn volgende doel is in ieder geval om namens Nederland mee te doen aan de Vendée Globe in 2024.”

Juryvoorzitter Sander Bakker: “Een tweede plaats in deze gruwlijke non-stop rond de wereldrace, varend voor het goede doel en dat allemaal met een korte voorbereiding omdat Mark ook nog even de oceaan over moest roeien. Meer dan 200 dagen heeft hij alleen op zee gezeten, welke Nederlander doet hem dit na? Een stoer jongensboek is er niets bij.”

Shorthanded Awards
De Shorthanded Awards is een initiatief van de Stichting Shorthanded en wordt uitgereikt door de Noordzee Club. De awards zijn in het leven geroepen ter promotie van het shorthanded zeilen en om zeilers te inspireren. In het internationale circuit kunnen we als Nederlanders hoge ogen gooien in onder andere de fameuze Round Britain & Ireland Race, waar onze winnaars afgelopen jaar ook aan deelnamen. En in het Franse circuit een wedstrijd zoals de Route du Rhum waar een klassement gevaren wordt met bijvoorbeeld ‘class 40’s’, een type boot waarin we steeds meer Nederlandse eigenaren zien. Op nationaal niveau is er al jaren een groot aanbod in wedstrijden dankzij de ‘Stichting Shorthanded’: 40mijls van Bru, 50mijls, 100mijls, 200mijls solo, diverse twohanded Verbondsbezem wedstrijden, etc.

Noordzee Club
De Noordzee Club is al sinds 1946 dé vereniging voor actieve wedstrijdzeilers en de klassenorganisatie voor ORC en IRC gemeten boten. Het streven van de Noordzee Club is ondersteuning van organisatie en structuur geven zodat evenementen op een zo hoog mogelijk en plezierig niveau gevaren kunnen worden. In samenwerking met het Watersportverbond en organiserende verenigingen organiseert de klassenorganisatie wedstrijden onder ORC en IRC handicapsystemen voor volbemande yachten. Sinds een aantal jaren organiseert de Noordzee Club samen met de Stichting Shorthanded en organiserende verenigingen ook een aantal TwoHanded wedstrijden onder ORC handicap.

2H

Offshore Personal Survival Training nu ook vanuit IJmuiden

2 mei 2019 - Vaar je de Fastnet Race, andere Offshore race of ga je de zee op? Volg dan de OPST bij STC-KNRM. Er is een extra datum gepland op dinsdag 18 juni! Ook op 4 mei zijn er nog plaat... Lees verder

Simeon Tienpont spreker op jaarlijkse Noordzee Club lezing.

22 maart 2019 - Rotterdam, 21 maart 2019 - De jaarlijkse Noordzee Club lezing stond dit jaar helemaal in het teken van het oudste sportevenement ter wereld, de America’s Cup. En specifiek de Ne... Lees verder

>