Winnen is geen kwestie van iets goed doen. Het gaat er ..........

1 september 2019 - om alles goed te doen. Ook de tweede dag van dit sailing event en Nederlands kampioenschap IRC had af te rekenen met ..........

de nukken van de wind. Wedstrijdreeksen werden gestart, maar ook weer afgeblazen. De deelnemers zouden als een speer van de ene boei naar de andere drijven, maar zouden amper tegen die stroom in kunnen zeilen. Maar moeilijk gaat ook. In de A vloot haalde de IRC 1 en 2 één weliswaar ingekorte reeks, de IRC 3 twee reeksen . Vloot B zeilde één reeks.  

Zeilers die van ondieptes houden hadden vandaag een topdag. Wie het langst boven de zandbanken bleef sturen had zeker anderhalve knoop minder tegenstroom dan wie in de vaargeul bleef. Weinig wind – die dan nog eens aardig durfde te draaien- maakte het ook moeilijk voor wedstrijdleiders. Wedstrijdleider Marcol de Klerk liet de zeilers in vloot B weten dat ze voor vier uur een beslissing zou nemen om de race stil te leggen. “Als je niet meer tegen stroom op kunt heeft het geen zin meer. Gisteren is er een boot die zonder motor zat pas om elf uur s’ avond in de haven aangekomen.” zegt Marcol.

Alles moet goed

In de IRC 1 werd een harde strijd gevoerd voor enkele seconden die het verschil uitmaakten tussen eerst kwalificeren of niet. “We hebben een titel te verdedigen “ zegt Gerdjan Poortman, de stuurman van de supersnelle Van Uden (NED17001), die het IRC Nederlands Kampioenschap vorig jaar won.

Door de snelheid van de Van Uden is starten met uiteenlopende boten in de startzone niet zo eenvoudig. Het is een kwestie van goed daar doorheen te komen en daar heeft het team dus aan gewerkt. “Iedere seconde telt,” zegt Poortman. “We weten welke seconde we wanneer gisteren hebben verloren. Dat is vandaag niet gebeurd. Was die ene reeks wegens windgebrek niet afgelast, hadden we die ook gewonnen, want we lagen goed.” Voor Gerdjan is winst vooral een kwestie dat het hele plaatje moet kloppen. Ook daarom zit er een navigator aan dek die alle informatie live verwerkt om de koers te optimaliseren. “Dat ging vandaag buitengewoon goed, bovendien zat er op de plekken met de minste stroom nu net   de meeste, beste wind. Maar het is topsport, we gaan voor de eindwinst”.

In de IRC 2 werd het klassement overhoop gehaald. De X-Bie (BEL 8990) deed het veel minder goed en met de dagwinst van de Rosetta (NED7307) die daardoor het klassement aanvoert. Rinus De Jonge blijft met zijn Easy Living (NED 7696) dan weer standvastig de rangschikking domineren.

Verdedigers en aanvallers

In de CR1 klasse bleef de Ballista (BEL 217) goed aan de leiding, waardoor team Pluym nog steviger dan gisteren in het zadel zit. Hij wordt wel op de hielen gezeten door de Blind Faith (BEL 1274)  van Marnix) Lippens. Een team met veel lokale kennis die volledige voor de windse rakken bovenop de zandbank uitvaart.

De intention (IRL 715) haalde zijn derde eerste plaats in de Double Handed, de verbeterde aanpak van de bemanning heeft dus geloond. Ook de Saudade (BEL 242) haalde vandaag zijn derde eerste plek in de CR 3/4/5 klasse.

Morgen wordt een belangrijke dag voor heel wat zeilers, want er staat veel op het spel.

ORC IRC 2H

Damen Breskens Sailing Week 2019

29 augustus 2019 - Topzeilevenement in de Scheldemonding. Jawel, er zijn nog zekerheden. Damen Breskens Sailing Weekend is er ........................ Lees verder

De sterkste teams vingen de grillen van de wind met succes op

2 september 2019 - Zowel de organisatie als de deelnemers zijn laaiend enthousiast over het voorbije Damen Breskens Sailing Weekend. De zeilomstandigheden waren .................. Lees verder

>